Γιατί ο κόσμος αγαπά την μουσική

Η μουσική συντροφεύει τoυς ανθρώπους από τις απαρχές του είδους στον πλανήτη. Έχουν βρεθεί μουσικά όργανα τα οποία χρονολογούνται σε δεκάδες χιλιάδες χρόνια πριν. (Μπορείτε να δείτε αυτό που πιθανότατα είναι το αρχαιότερο μουσικό όργανο στον κόσμο, εδώ.

Ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ακριβώς γιατί ο κόσμος αγαπά τη μουσική ή ποια λειτουργία εξυπηρετεί.

Οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη βρει ένα «κέντρο μουσικής” στον εγκέφαλο. Όπως πολλές λειτουργίες ανώτερου επιπέδου, οι διεργασίες που εμπλέκονται στην επεξεργασία και την απόλαυση της μουσικής κατανέμονται σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι όταν κάποιος επικεντρώνεται στην αρμονία ενός κομματιού, παρατηρείται αυξημένη δραστηριότητα στις ακουστικές περιοχές του δεξιού κροταφικού λοβού του εγκεφάλου. Είναι αρκετές οι μελέτες που έχουν δείξει ότι ο κροταφικός λοβός είναι μια περιοχή-κλειδί για την κατανόηση ορισμένων μουσικών χαρακτηριστικών.

Άλλες μελέτες έχουν επικεντρωθεί στις συναισθηματικές αντιδράσεις των ανθρώπων στην μουσική. Όπως για παράδειγμα η απίστευτη χαρά στο άκουσμα του ήχου του jack-pot στο καζίνο Lucky Nugget

Ένα πείραμα του 2001 στο Κολέγιο McGill χρησιμοποίησε τομογραφίες εγκεφάλου για να μελετήσει την νευρωνική μηχανική της ανατριχίλας, που προκαλεί κάποιες φορές η σπουδαία μουσική. Ανακαλύφθηκε ότι οι δομές του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται στο άκουσμα της μουσικής είναι οι ίδιες περιοχές που συνδέονται με άλλα ερεθίσματα ευφορίας, όπως το φαγητό, ή το σεξ.

Η ροή του αίματος στον εγκέφαλο αυξάνεται με τις κορυφώσεις της μουσικής, σε περιοχές που σχετίζονται με την ανταμοιβή, το συναίσθημα και την διέγερση.

Καθώς η διέγερση για το φαγητό και το σεξ είναι σημαντικά για την επιβίωση ενός οργανισμού, το γεγονός ότι παρόμοια νευρωνική δραστηριότητα παρατηρείται ως ανταπόκριση σε ορισμένα χαρακτηριστικά της μουσικής υποδηλώνει ότι είναι πιθανόν να υπάρχει κάποιο εξελικτικό πλεονέκτημα στην ικανότητα να ακούμε – ή να σιγομουρμουρίζουμε – μια ωραία μελωδία.