Μουσική ως ανάμνηση

Η μουσική έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί μνήμες σε βάθος μέσα στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Αυτή θα ήταν μια επιστημονική άποψη για να σας παραθέσουμε. Η ανάμνηση όμως, και ειδικά η συνυφασμένη με μια μελωδία ή με ένα τραγούδι, είναι κάτι πέρα από την επιστήμη, είναι κάτι πολύ ζεστό και πέρα ως πέρα ανθρώπινο. Όπως το πρώτο κλάμα ενός μωρού, το πρώτο φιλί, μια μεγάλη επιτυχία ή μια μεγάλη πίκρα στη ζωή ενός ανθρώπου.

Στη ρητορική της μουσικής, τη μερίδα του λέοντος έχει ο έρωτας και η αγάπη. Πόσοι άραγε δεν αισθάνθηκαν την καρδιά τους να χτυπά στο άκουσμα της αμίμητης Γουίτνει Χιούστον να τραγουδά το «I will always love you» θέμα της ταινίας «ο Σωματοφύλακας» (1992), ή πόσο αξέχαστος θα μας είχε μείνει ο έρωτας του Λεονάρντο Ντι Κάπριο (Τζακ) με την Κέιτ Γουίνσλετ (Ρόουζ) στον «Τιτανικό» (1997) του Τζέιμς Κάμερον, χωρίς τον μανδύα του «My heart will go on» τραγουδισμένου από τη βελούδινη φωνή της Σελίν Ντιόν; Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου με το «Chariots of Fire» μετέτρεψε μια όμορφη ταινία σε επική παραγωγή επιπέδου όσκαρς. Ο κινηματογράφος έχει τη δύναμη να αποτυπώνει στο μυαλό του κοινού τραγούδια και μελωδίες.

Πέρα όμως και από τα κινηματογραφικά τραγούδια, σε στιγμές προσωπικές τραγούδια όπως τα Love me tender (Έλβις Πρίσλευ), Yesterday (Μπητλς) και Careless Whispers (Γουάμ) είναι τραγούδια-αναμνήσεις στιγμών αγάπης.

Ο Σινάτρα έλεγε προς το τέλος της ζωής του ότι το «My Way» ήταν το τραγούδι εκείνο που τον αντιπροσώπευε πιο πολύ και σίγουρα είναι αυτό με το οποίο τον έχουμε χαραγμένο στις μνήμες μας. Αλλά και όλοι οι άνθρωποι ανά τον κόσμο, όταν τους μιλούν για την Ελλάδα, το πρώτο πράγμα που φέρνουν στην μνήμη τους δεν είναι άλλο από το «συρτάκι» του Ζορμπά (Μίκης Θεοδωράκης).

Η Μουσική the rhetoric of musicλοιπόν είναι συνδεδεμένη με την εικόνα, με τη δυνατότητα να της δίνει ταυτότητα, Η Μουσική είναι αυτή που μια απλή εικόνα μπορεί να την μετατρέψει σε ανάμνηση και εμπειρία. Ένα σύνολο διαστάσεων ήχου και χρωμάτων που συνυπάρχοντας δημιουργούν μνήμη, ιστορία και παρελθόν. Στοιχεία απαραίτητα για να δει κάποιος το μέλλον. Δεν συμφωνείτε;