Μπορούν τα Ακουστικά να Βλάψουν την Ακοή στους Νέους;

Πολλοί άνθρωποι περνούν ένα μεγάλο ποσοστό της ημέρας τους στο δρόμο, πηγαίνοντας από το ένα μέρος στο άλλο. Αυτές οι ατελείωτες ώρες μεταφοράς συχνά αποδεικνύονται βαρετές και κουραστικές. Το αντίδοτο ενάντια στην κούραση και την ανία είναι πολλές φορές η χρήση της μουσικής, ως μέσο ψυχαγωγίας. Όμως, φανταστείτε ένα λεωφορείο ή ένα βαγόνι τρένου γεμάτο από ραδιόφωνα ή CD players. Οι διάφοροι ήχοι θα μπερδεύονταν και κανείς δεν θα μπορούσε να απολαύσει τη μουσική που έχει επιλέξει.
Για να αποφευχθεί μια τέτοια κατάσταση, οι περισσότεροι χρησιμοποιούν τα ακουστικά για να ακούσουν μουσική. Επομένως, η μουσική απομονώνεται στα ακουστικά και την ακούει αποκλειστικά το άτομο που επιλέγει να τα χρησιμοποιήσει. Ταυτόχρονα, οι υπόλοιποι έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τα δικά τους ή να απολαύσουν τη διαδρομή τους χωρίς την συντροφιά της μουσικής.
Δυστυχώς η χρήση των ακουστικών δεν γίνεται χωρίς προβλήματα. Όπως αποδεικνύουν πρόσφατες έρευνες, η μουσική με τη χρήση των ακουστικών ενδέχεται να επιδεινώσει την ακοή των ατόμων που τα χρησιμοποιούν, ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους. Αυτό είναι ένα σχήμα οξύμωρο, αν σκεφτεί κανείς ότι η χρήση ακουστικών μπορεί να βελτιώσει την ακοή σε άτομα που ήδη παρουσιάζουν προβλήματα.
Σίγουρα η υπερβολή είναι υπεύθυνη για τα προβλήματα ακοής λόγω της χρήσης των ακουστικών. Ιδιαίτερα οι νεαροί άνθρωποι που αγαπούν τη μουσική, επιλέγουν να ακούσουν τα αγαπημένα τους κομμάτια με μεγάλη ένταση. Ως εκ τούτου, η έκθεση του τυμπάνου σε αυξημένη ένταση ενδεχομένως να προκαλέσει προβλήματα στην ποιότητα της ακοής.
Αν και τα περισσότερα ακουστικά ακολουθούν τα πρότυπα της τελευταίας τεχνολογίας, εν τούτοις δεν έχει ανευρεθεί ακόμη λύση ενάντια στην έκθεση σε κινδύνους από την υπερβολική ένταση της μουσικής. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει όλοι να γνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους, έτσι ώστε να προλαμβάνονται αυτά τα προβλήματα στην ακοή. Ειδικά σε θέματα διασκέδασης, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μετατρέπεται μια ευχάριστη δραστηριότητα σε επικίνδυνη!