Πως μπορεί κάποιος να γίνει καλός τραγουδιστής

Το τραγούδι γενικά ως μέσο έκφρασης της ψυχικής μας διάθεσης και των συναισθημάτων μας είναι εργαλείο στα χέρια όλων μας. Δεν είναι για αποκλειστική χρήση κανενός. Αυτό είναι καλό να ξεκαθαριστεί από την αρχή προς αποφυγή παρεξηγήσεων.

Το πόσο καλά και πόσο άρτια τραγουδάμε, ή σε ένα βήμα ακόμη, τι θέλουμε να κάνουμε με το τραγούδι μας, εάν δηλαδή το βλέπουμε, σαν τον περισσότερο κόσμο, ως ένα μέσο προσωπικής μας έκφρασης και τίποτε παραπάνω, ή θέλουμε να το καλλιεργήσουμε επαγγελματικά ως μέσω βιοπορισμού, είναι διαφορετικό θέμα και σηκώνει συζήτηση.

Αφού λοιπόν δεχτήκαμε αξιωματικά ότι ο καθένας από εμάς, όσο καλλίφωνος ή όχι είναι, έχει δικαίωμα στα προσωπικά του ρεσιτάλ στον προσωπικό του χώρο, ή στο μπάνιο του σπιτιού του, τι γίνεται με εκείνους από εμάς που θέλουν μια καριέρα στο τραγούδι;

Το πρώτο ερώτημα που θα πρέπει να απαντήσει κανείς είναι το εάν πραγματικά έχει ταλέντο στο τραγούδι, πόσο καλά δηλαδή τραγουδά. Αυτό θα φανεί με τη συνεχή, και από μικρή ηλικία έκθεση σε οποιουδήποτε είδους κοινό. Οι φίλοι, οι γνωστοί, κάποια ρεσιτάλ στο σχολείο, θα δώσουν στο προσφιλές κοινό, φίλους και γνωστούς τη δυνατότητα να σας κρίνουν και να σας αξιολογήσουν.

Έπειτα, το τραγούδι είναι έμφυτο ταλέντο, αλλά είναι και δομημένη μουσική. Η μεγαλύτερη παιδεία που μπορεί να λάβει κάποιος και μάλιστα από τις μικρές ηλικίες, σε σχέση με τη μουσική, την ανάγνωση και σύνθεσή της, αλλά και το παίξιμο οργάνων, είναι θετική για την όποια πιθανή του ανάμιξη στον χώρο του τραγουδιού επαγγελματικά.

Όταν η βάση έχει δομηθεί και έχετε τύχει αποδοχής στο περιβάλλον σας, αποζητήστε μικρές ευκαιρίες επαγγελματικής εργοδότησης. Κάποιος μικρός χώρος, ή ένα συγκρότημα, κάπου, οπουδήποτε που να μπορείτε να τραγουδήσετε και να έχετε τριβή τόσο με το αντικείμενο, αλλά κυρίως με τον κόσμο.

Εάν λοιπόν φτάσετε και σε αυτό το σημείο και αισθάνεστε ότι «πατάτε γερά στα πόδια σας» το επόμενο και ίσως καθοριστικό βήμα είναι να αποκτήστε επαγγελματική εκπροσώπηση, κοινώς «μάνατζερ». Ένας «μάνατζερ» σας δίνει την ελευθερία ενασχόλησης και προσκόλλησης στο τραγούδι, ενώ εκείνος θα διαπραγματεύεται συμβάσεις και θα σας βρίσκει διασυνδέσεις.

Και για να μην το ξεχάσουμε, χρειάζεται υπομονή, αλλά και…τύχη!