Συναυλία με Πανσέληνο στη Δήλο

Ο ετήσιος εορτασμός της Καλοκαιρινής Πανσελήνου σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία αποτελεί μια από τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Πολιτισμού.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και το καλοκαίρι που μας πέρασε, την ημέρα της πανσελήνου, ένα πλήθος αρχαιολογικών χώρων, μουσείων και μνημείων παρέμειναν ανοιχτά για το κοινό πέραν του ωραρίου κανονικής λειτουργείας τους, προκειμένου να υποδεχτούν τον κόσμο και να φιλοξενήσουν πλειάδα καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Η μόνη «δικαιολογημένη» απούσα ήταν η Ακρόπολη και το μνημείο του Παρθενώνα, που παρέμεινε ανοικτό στο κανονικό του ωράριο.

Η Δήλος, ανάμεσα σε 120 αρχαιολογικούς χώρους ,είναι μια από τις τοποθεσίες που κάθε καλοκαίρι, με την πρώτη πανσέληνο, φιλοξενεί τους επισκέπτες της προσφέροντας σημαντικές καλοκαιρινές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Η διαδικασία ξεκινά από τη διοργανώτρια βάση, τη Μύκονο, όπου οι ενδιαφερόμενοι, επισκέπτες του νησιού του Απόλλωνα, ταξιδεύουν με μικρά πλοία στη Δήλο στην οποία και παραμένουν έως το πέρας των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, οπότε και επιστρέφουν στη Μύκονο.

Το καλοκαίρι του 2015 ξανά η Δήλος φιλοξένησε τους επισκέπτες της διοργανώνοντας μια από τις 86 εκδηλώσεις που διεξήχθησαν για τη βραδιά της πανσελήνου. Ήταν ένα από τα σημαντικότερα μουσικά γεγονότα του καλοκαιριού. Μια μοναδική συναυλία του Δημήτρη Παπαδημητρίου και της Φωτεινής Δάρρα φωτισμένη απόthe sacred island of Delos την πανσέληνο στο ιερό νησί της Δήλου. Την ευθύνη της διοργάνωσης, όπως και κάθε τέτοιας διοργάνωσης είχε ο Δήμος Μυκόνου, σε συνεργασία με το Cine Manto Mykonos και το πρακτορείο Delos Tours.

Τα τραγούδια τους ήταν βασισμένα σε στίχους σύγχρονων ποιητικών δημιουργιών, με θεματολογία και έμπνευση βγαλμένη από την καθημερινότητα του σύγχρονου ανθρώπου. Από εκεί και πέρα, το πρόγραμμα μας προσέφερε και μοναδικές στιγμές με ήχους και τραγούδια με στίχους από την αρχαία λυρική ποίηση, την Παλατινή Ανθολογία, τις αρχαίες τραγωδίες και κωμωδίες. Η έκπληξη που μας επεφύλασσαν οι ερμηνευτές για την ιδιαίτερη αυτή βραδιά ήταν μια νέα σύνθεση βασισμένη σε αρχαίους ύμνους δημιουργίας του Ομήρου και του Καλλίμαχου, ύμνων αφιερωμένων στον θεό Απόλλωνα.

Αρωγός στην καλλιτεχνική προσπάθεια των δύο καλλιτεχνών μια μικρή ορχήστρα που τους πλαισίωνε και βοηθούσε αρμονικά στην εκτέλεση των πιο αγαπημένων τους τραγουδιών.