Τα διαφορετικά είδη Ραδιοφωνικής Μουσικής

Το ραδιόφωνο ιδιαίτερα από τη στιγμή που με την αλλαγή νόμου, απελευθερώθηκαν οι άδειες και δημιουργήθηκε μια μεγάλη βάση ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών, απέκτησε την απαραίτητη πολυφωνία και πολυμορφικότητα που χρειάζεται ο κάθε ακροατής προκειμένου να βρει και να επιλέξει αυτό που πραγματικά τον εκφράζει.

Ανάλογα με το ύφος και την «ταυτότητα» του σταθμού εν γένει, αλλά και των συντελεστών του, πιο συγκεκριμένα, μπορεί κανείς να τον κατατάξει και μουσικά. Η κατηγοριοποίηση πάντως θα είχε δυο μεγάλες ομάδες. Η μία θα ήταν των γενικών ενημερωτικών σταθμών, με κάποια προγράμματα μουσικής διασκέδασης, κυρίως βραδινά, αλλά και των αμιγώς μουσικών, όπου η μουσική ρέει ασταμάτητα και που είναι πιο εμφανής ο μουσικός τους προσανατολισμός.

Έτσι δίνοντας παραδείγματα από τον ελληνικό ραδιοφωνικό χώρο, μπορούμε να δούμε παραγωγούς όπως τον απόλυτο ειδικό σε θέματα μουσικής κάντρυ, Νίκο Γκαραβέλα, να μας «εκπαιδεύει» και να μας βάζει μέσα στα μυστικά της κάντρυ μουσικής, από τη συχνότητα του «gradio», την ίδια ώρα που ο Νίκος Μαστοράκης και οι συντελεστές του «Radio Gold» μας κάνουν μουσικές αναπολήσεις στα 50ς και 60ς, με ιστορικά ροκ συγκροτήματα και επιτυχίες που άφησαν εποχή. Ο «Μελωδία» είναι εδώ και χρόνια πιστός θεματοφύλακας του καλού, έντεχνου και μελωδικού, ελληνικού τραγουδιού, ενώ ο «Rock FM» δεν είναι τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από αυτό που φανερώνει το όνομά του.

Οι επιλογές είναι πολλές και ποιοτικές. Για τον απαίδευτο όμως ακροατή που ακόμη «ψάχνεται» μουσικά και ακόμη ισορροπεί ανάμεσα στην ελληνική και την ξένη ποπ, σταθμοί και ραδιοφωνικές προτάσεις με χαρακτήρα πιο ουδέτερο θα ήταν η ενδεδειγμένη λύση. Σε αυτήν την κατηγορία εντάσσεται ο «MAD», για παράδειγμα, που παρουσιάζει με σαφήνεια και υπευθυνότητα τις πιο πρόσφατες τάσεις και επιτυχίες τόσο της ελληνικής, όσο και της ξένης ποπ μουσικής σκηνής. Οι ανταγωνιστές του πολλοί και ποιοτικοί. Εμείς δεν παίρνουμε θέση, παρά μόνο παραθέτουμε παραδείγματα. Ένα ταξίδι στα ερτζιανά θα σας λύσει τις όποιες απορίες.